Кубейська територіальна громада

Одеська область, Болградський район

27.12.2023 16:21

Важлива інформація щодо перетину прикордонної смуги!

658c3368ba1a7__46838c56dc0077fd901293503aa869b7.png

Інформуємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2023 року № 1292 внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 року № 1147 "Про прикордонний режим".

🚩Обмеження полягають у тому, що відтепер громадяни мають отримати дозвіл, щоб в’їжджати, перебувати та проводити роботи у межах прикордонної смуги, у відповідного органу Державної прикордонної служби України (прикордонний загін відповідного регіону). Це стосується як фізичних так і юридичних осіб.

Дозвіл фізичним особам віком до 18 років надається за зверненням одного з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або іншого законного представника.

Громадяни України, які мають намір в'їжджати до прикордонної смуги, мають подати до прикордонного загону перелік відповідних документів для отримання відповідного дозволу або якщо планують анулювати такий дозвіл.

🚩Якщо громадянин України приїжджає на певний курорт, розташований у населеному пункті в межах прикордонної смуги (5 кілометрів), дозвіл ДПСУ йому не потрібен. Водночас, якщо йому забагнеться відвідати місцевість поза цим населеним пунктом, дозвіл охоронців кордону йому буде конче необхідним. Відтепер авіаційні роботи, будівництво, вирубування дерев і чагарників, водокористування, геологічне вивчення, дорожні та інші дослідження, гідротехнічні, землевпорядні, меліоративні, водолазні роботи, відео-, кіно- та фотознімання місцевості, туристичні подорожі і стрибки з парашутів та інша діяльність (передбачена п. 17 Положення про прикордонний режим, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 р. № 1147) у межах прикордонної смуги має також проводитися з дозволу та після інформування відповідно органу Державної прикордонної служби перед безпосереднім провадженням такої діяльності.

🚩Тобто, якщо вам раптом заманеться стрибнути з парашутом, зануритися під воду, чи "зібрати гербарій" у прикордонній смузі, вам потрібно отримати дозвіл ДПСУ та попередити прикордонників про свою діяльність як мінімум за 24 години до цього.

🚩Якщо ви мешканець прикордонної смуги (5 кілометрів), для в'їзду в свій населений пункт – дозвіл вам не потрібен, лиш якщо ви звісно перебуватимете виключно в межах населеного пункту.

Але поза межами НП, якщо ця територія визнана законодавством як така, що її надано в постійне користування військовим частинам ДПСУ, там ви не маєте права ступати і наближатись до кордону.