Кубейська територіальна громада

Одеська область, Болградський район

10.05.2024 15:41

Святкування Дня Святого Георгія в с. Кубей

374175-PBMZ8A-927-01.jpg

День святого Георгія, або по-болгарськи ГЕРГЬÓВДЕН, по - гагаузьки ХЕДЕРЛЕЗ - один з найбільш значущих і красивих весняних свят. У народі він пов'язаний із землеробством, зі скотарством і в цілому з весняним оновленням природи.

Святий Георгій вважається як воїном-захисником, так і покровителем пастухів і їх худоби.

В цей день дівчата рвуть квіти і плетуть вінки, замішують обрядові хліби.

Вранці пастухи збираються і йдуть до кошари.

Викупавшись в ранковій росі, люди збирають свіжі гілочки герані, кропиви, бузку, якими прикрашають двері та пороги домівок, роблять гойдалки, якими парубки гойдають дівчат, розмовляючи і співаючи.

Готують традиційну страву «курбан» - георгіївське ягня з булгуром…

Насолодитися різноманітністю та колоритом народного свята, взяти участь та поринути у театралізацію проведення народного обряду – «Гергьовден», «ХЕДЕРЛЕЗ» можливо було на святі, яке підготували працівники та творчі колективи Центру культури та дозвілля Кубейської сільської ради.

На площі Будинку культури лунали пісні на болгарської, гагаузької та української мовах, виконувались народні танці колективами та солістами Центру культури та дозвілля.

Особливо місце зайняло дефіле автентичного одягу з унікальними елементами, які мають історичну цінність, представлене аматорським колективом «Погляд у минуле»(кер. О. Полібза). Гостей свята та усіх присутніх об’єднало георгіївське хоро.


Посилання на оригінальний допис